YAYLADAKİ ÇEŞİTLİLİĞİMİZ

Görnek Tabiat Parkı Biyoçeşitliliği:Görnek Tabiat parkı, korunması gerekli biyolojik çeşitliliğe ve eşsiz bir peyzaj karakterine sahip olması nedeniyle 07.05.2011 tarihinde Bakanlığın oluru ile Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Tabiat Parkı 5,1 hektarlık bir alana sahiptir.

Tabiat Parkı, kent yerleşimlerinden, sanayi tesislerinden, enerji nakil hatlarından, insani yapılardan uzak, büyük oranda ladin ormanlarından ve orman içi açıklıklardan oluşmaktadır.

Tabiat Parkı’nın karasal ekosistemdeki en önemli kaynak değeri orman ekosistemidir ve Görnek Tabiat Parkının yaklaşık % 60’ını oluşturur. Bölgenin tabii bitki örtüsü yüksekliğe göre değişir. Tabiat Parkı sınırları içerisinde, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin başlıca ağaç türü olan Doğu ladini (Picea orientalis) baskındır. 5,1 hektar büyüklüğündeki Tabiat Parkı içerisinde orman ekosistemi 3,06 hektar alan kaplamakta olup tüm alanın % 60’ını oluşturmaktadır. Tabiat Parkında orman ekosisteminden başka 2,04 hektar orman içi ve kenarı açıklıklar bulunmaktadır. Bu da tüm alanın % 40’ını oluşturmaktadır.

Görnek Tabiat parkı; sahip olduğu jeomorfolojik, iklimsel ve ekolojik potansiyeli ile önemli bir rekreasyon ve turizm potansiyeline sahiptir.